юни 13, 2024

Всичко за ремонта, дома и градината, обзавеждане, идеи за нова баня …

Защо имотите в центъра на София са толкова скъпи

Много хора, които търсят да закупят имот, недоумяват защо жилищата в един квартал могат да са 3 или 4 пъти по-скъпи, отколкото в друг квартал, който лично на тях им допада повече. Въпреки това, всичко си има съвсем елементарно обяснение.

Транспортна свързаност и добра инфраструктура

Градските центрове често се радват на добра свързани с всички останали части на града, независимо дали имате собствен автомобил или възнамерявате да разчитате на обществения транспорт.

Освен това, в централните райони има повече пешеходни зони и велоалеи, които създават допълнително удобство. Пешеходната свързаност, в частност, е нещо, което не е от значение за всеки, но все пак се оценява много високо от поне половината потенциални купувачи.

Цените на земята могат да са доста по-високи

Земята в градските центрове често е по-скъпа от земята в други райони поради отличното си местоположение и ограничената наличност. Тази висока цена на земята може да увеличи общата цена за продажба на имотите в районите на София.

Като цяло комбинацията от голямо търсене, ограничено пространство, добър транспорт и висока цена на земята в градските центрове обикновено води до по-високи цени на имотите в сравнение с други райони.

Предлагането е силно ограничено

Градските центрове често са гъсто населени райони с ограничено пространство, като това важи в пълна сила за големите български градове, като София, Пловдив, Варна или Бургас.

Това означава, че предлагането на налични имоти може също да бъде ограничено. За да не сме голословни, сравнете колко имоти се продават в района на бул.”Витоша” и НДК в столицата и колко могат да се открият в Люлин или Обеля например.

Това ограничено предлагане може допълнително да повиши цените, тъй като хората са готови да плащат повече за удобството да живеят в центъра на града ако търсите имот и обмисляте да закупите такъв, можете да разгледате сайта за обяви за недвижими имоти Oikia.com).

Потенциалните купувачи са различни

Не бива да се подценява и това, че потенциалните купувачи са много различни. В централните райони жилищата рядко са обект на интерес от млади семейства с деца например.

Вместо това, там имоти търсят различни видове инвеститори с планове да отдават имота си под наем дългосрочно или пък краткосрочно с цел туризъм, където локацията е основен приоритет.