юли 24, 2024

Всичко за ремонта, дома и градината, обзавеждане, идеи за нова баня …

Инструкции стъпка по стъпка за създаване на онлайн магазин на WordPress

В тази статия ще разгледаме някои основни и последователни стъпки, които са необходими да стартирате и следвате за да се развива вашият онлайн магазин по най-добрият и последователен начин.

Първо се започва с домейн и хостинг

Първата стъпка е да определите хостинга и името на бъдещия сайт. Веднага отбелязваме, че не трябва да се фокусирате върху изискванията за хостинг за WordPress. Плъгин за онлайн магазин с такава мощна функционалност ще изисква много ресурси сам по себе си, а също така трябва да вземете предвид мащаба на потенциалния си проект и вероятния му трафик.

 

Разработчиците на WooCommerce препоръчват насочване към следните конфигурации на сървъра:

  • PHP версия 7.2 или по-нова;
  • MySQL версия 5.6 или по-нова или MariaDB версия 10.0 и по-нова;
  • 128 MB памет на WordPress;
  • Поддръжка на HTTPS протокол.

 

За наистина комфортна работа на вашия онлайн магазин вероятно ще ви трябва не обикновен виртуален хостинг, а VPS или наемане на пълноценен сървър.

Относно избора на домейн, препоръчваме да се свържете със SEO специалисти. Както самото име на сайта, така и зоната на домейна могат да бъдат важни за последващо популяризиране в мрежите за търсене. Ето защо си струва или да разберете този въпрос сами, или да прибягвате до помощта на специалисти на етапа на проектиране на онлайн магазин.

Инсталиране на CMS

Има две опции, които може да срещнете:

  • хостинг доставчикът предоставя възможност за автоматично инсталиране на системата от контролния панел на акаунта;
  • трябва да разопаковате инсталационните файлове на сървъра ви локално и да стартирате инсталацията ръчно.

 

Тъй като конкретната процедура може да зависи от услугата на хостинг доставчика, препоръчваме да се обърнете към предоставените от тях инструкции. С голяма вероятност ще намерите ръководство за инсталиране на WordPress на конкретен сървър.

На този етап трябва да извършите минимална вътрешна оптимизация на сайта. Или по-скоро подгответе основата му. Необходимо:

  • задайте правилните разрешения във файла, който контролира действията на сканиращите роботи – robots.txt;
  • създайте карта на сайта в XML формат (има много безплатни плъгини в хранилището на WordPress за генериране на sitemap.xml);
  • инсталирайте SEO плъгин (има много опции, сред най-добрите безплатни са Yoast SEO, All In One SEO Pack).
  • SEO плъгините могат да бъдат конфигурирани от специалисти в областта на промоцията или да се извършват самостоятелно, като се фокусира върху множество инструкции и препоръки в мрежата.

 

Инсталиране на приставката WooCommerce

Можете да направите това от хранилището на WordPress директно от административния панел. Като алтернатива можете да качите архива на сървъра в папката с плъгини на двигателя и да активирате добавката в раздела с инсталирани плъгини.

Инсталиране на шаблон

Трябва да изберете и инсталирате тема за магазина. Изберете от платени и безплатни опции, създадени специално за WooCommerce. Можете да изтеглите или закупите готов шаблон на сайтове на трети страни и директно през административния панел. За да направите това, в раздела „Теми“ изберете „Добавяне на теми“ и въведете „WooCommerce“ в лентата за търсене.

 

Избор на тема за WooCommerce

Сега можете да прегледате, инсталирате и активирате съответстващия шаблон.

Персонализирайте WooCommerce шаблон и плъгин

В тесен смисъл създаването на онлайн магазин на WordPress е точно инсталацията и правилната конфигурация на WooCommerce. За коректна работа и отчитане на нуждите на вашия бизнес, трябва да зададете регион, валута, условия на плащане и доставка, отстъпки и надценки и много други опции.