юли 24, 2024

Всичко за ремонта, дома и градината, обзавеждане, идеи за нова баня …

Как да изберем подходяща мивка за кухнята

Нито една кухня не е завършена без мивка, но тези недооценени работни коне се игнорират до последния момент. Всяко семейство използва кухненската мивка за миене на съдове, приготвяне на храна, почистване след домашната работа, списъкът е безкраен. Купуването на перфектната мивка за вашата кухня обаче може да бъде непосилно поради главозамайващия брой налични опции.
Производители като BLANCO предлагат много опции за кухненски мивки, така че със сигурност ще намерите такава, която отговаря на вашите нужди и кухненския декор. Но откъде изобщо да започнете?

Целта

Преди да започнете да мислите за материали и цветове, първо помислете за обичайните задачи, за които ще използвате мивката. Имате ли големи тенджери и тигани, които често миете на ръка? Тогава голяма мивка с едно корито е идеална. Ако имате двама души, които готвят едновременно, мивката с две корита може да ви помогне да изпълнявате няколко задачи наведнъж. По този начин един човек може да мие чинии, докато другият приготвя храната. Може дори да искате две мивки в кухнята – едната за храна, а другата като бар мивка за приготвяне на напитки.

Опции за аксесоари и допълнителни функции

Типът ежедневни задачи също ще определи характеристиките на смесителя, които искате. Имате ли нужда от допълнителни отвори за дозатор за сапун и пълнител за саксия? Въпреки че можете да модернизирате някои аксесоари по – късно, обикновено е по-лесно да ги планирате от самото начало. Мивките BLANCO се предлагат както в конфигурация с една, така и с две корита, за да паснат на всяка кухня.

Монтаж на кухненската мивка

Съществуват 3 основни типа мивки в зависимост от вида на монтажа – мивката за монтаж върху плот, мивките за вграждане под плот и селска мивка.

Мивката за монтаж върху плот

Вграждащите се мивките върху плота са най-често срещаният тип, който можете да видите в кухнята. Те са лесни за инсталиране, тъй като просто ги „пускате“ в предварително направен изрез на плота. Те имат устна, която стърчи над ръба на плота, така че не се нуждаят от допълнителна опора или подсилване.

Мивките за вграждане под плот

Подложните мивки се монтират отдолу на плота. Те са малко по-трудни за инсталиране и трябва да ги планирате предварително. Предимството на тези мивки е, че са незабележими и лесни за почистване, тъй като можете да изметете отпадъците от плотовете директно в мивката.

Селски тип мивки

Третият тип са селските мивки, наречени така, защото обикновено се намират в по-стари кухни в селски стил. Тези мивки имат открита предна част или престилка, която се вижда над шкафа. Те са най-трудни за инсталиране, тъй като шкафът отдолу трябва да е с различна височина и също така да е достатъчно здрав, за да издържи тежестта на мивката.

Мивките за стенен монтаж

Стенните мивки са друг вариант, макар че не се срещат често в домашните кухни. Те могат да ви спестят място, тъй като не се нуждаят от шкаф за опора и са достъпни и за хора, които използват инвалидна количка. Тези видове мивки са често срещани в бизнес заведения, тъй като се нуждаят от здрава стена, която може да издържи допълнителното тегло.

Материал за мивка

Мивки от неръждаема стомана

Мивките се предлагат в голямо разнообразие от материали, за да отговарят на всеки стил на интериорен дизайн. Въпреки това, най-популярна е мивката от неръждаема стомана поради нейното покритие и здравина. Мивките от неръждаема стомана са често срещани, защото допълват други уреди като фурната или хладилника. Те предлагат добър баланс между издръжливост, достъпност и външен вид. Можете да намерите мивки от неръждаема стомана в конфигурации с единично или двойно корито, както и стилове за вграждане.

Композитни мивки

Друг популярен вариант е комбинация от гранит и кварцов композит. Те осигуряват здрава повърхност, която се почиства лесно и издържа на горещи съдове. Те също са склонни да бъдат устойчиви на надраскване и не показват петна и водни петна като неръждаемите мивки.

Както можете да видите, няма идеална мивка, която да пасва идеално на всяка кухня и да отговаря на всички бюджети. Всичко зависи от това какво искате от мивката, колко можете да си позволите да похарчите за нея и дизайна на вашата кухня. Лесно е да се почувствате претоварени с толкова много възможности за избор, така че стеснете списъка, като използвате бюджет и обичайните задачи, които вършите в кухнята като насоки.