април 19, 2024

I-RemonT.eu

Всичко за ремонта, дома и градината, обзавеждане, идеи за нова баня …

Най-добрите начини да забравите за хлебарките

Случвало ли ви се е да отидете до тоалетната през нощта, да светнете лампата и покрай краката ви да минат няколко бързи-бързи насекоми? Или пък забелязвате нещо да се скрива, отваряйки куфара си, след като се приберете от последната екскурзия? Най-вероятно става въпрос за ужасните хлебарки. Да се отървете от тях не е лесна задача, често е нужно повече от едно пръскане с инсектицид или поставяне на пудра. 

Хлебарките проникват лесно във всяко помещение, размножават се бързо и могат да оцелеят няколко седмици без храна и вода. Така тези малки вредители определено представляват предизвикателство. И ако обаче не можете да се справите сами и продължавате да си задавате въпроса: „Как да се отървем от хлебарки в нашия дом?“, то можете да потърсите професионална помощ. Подготвени специалисти ще ви дадат по-голям избор от ефективни решения.

Но как бихте могли да започнете борбата сами? Ние ще ви дадем няколко съвета.

Премахнете всички източници на храна на хлебарките. Това е изключително важна стъпка, за да се отървете от нашествие и лека-полека да прогоните насекомите. Забравете за забравения хляб на плота и трохите от него, нарязаните плодове, ядките, чипсовете и всяка друга храна, за която често не обръщаме внимание, че не е съхранена правилно. Всички тези храни са примамка за нашествениците. 

Един от най-добрите начини за предотвратяване на хлебарки е да се гарантира, че къщата ви е чиста. Те ще излязат, когато вкъщи е мрачно, ще похапват храна на плотове, подове или дори в кофите за боклук и след това ще изчезнат, когато слънцето изгрее или лампите се включат. Винаги изхвърляйте боклука си в края на деня. И не се ограничавайте само в поддържането на изрядно чиста кухня, остатъци от храна не трябва да се забелязват по дивана в хола, детската стая, офиса. Ако тази стъпка е пропусната или не е правилно изпълнена, то после всички други методи, които се опитате да приложите, ще се провалят.

Какво друго може да направите? Елиминирайте източниците на влага. Хлебарките се нуждаят от влага, за да оцелеят. Затваряйте плътно всички сифони във вашия дом, поправете всички течове, преди да си легнете подсушете кухненския плот, мивката, ваната, пода, както и току-що измитите съдове. Окачете мокрите гъбичка или кърпа, за да изсъхнат или пък ги сложете в торбичка за през нощта. Ако в дома ви по принцип има много влага, снабдете се с влагоабсорбатор, който може да закрепи положението.

Ако забележите мястото, от където излизат или където се крият хлебарките, също трябва да го уплътните. Можете и да използвате спрей против насекомите, който да напръскате на тези места. Някои спрейове за повърхности също могат да осигурят защитна бариера, гонейки насекомите месеци след това. Можете и вие да си направите домашни препарати, използвайки сода, оцет, етерични масла. Но ако не елиминирате източниците на храна и вода, каквото и да направите по-късно, резултатът няма да бъде дълготраен.

Освен да поддържате чистота вътре в дома си, тя трябва да е налице и извън него. Много видове хлебарки използват тревите наоколо, за да оцелеят. Дръжте всякакви храсти, растения и купчините с дърва далеч от жилището ви.