юни 13, 2024

Всичко за ремонта, дома и градината, обзавеждане, идеи за нова баня …

Хидроизолация на апартамент или покрив

Хидроизолацията, може би, е един от най-важните етапи в ремонта на апартамент, тъй като процесите, които могат да възникнат при неправилно изпълнена или напълно отсъстваща хидроизолация, могат да зачеркнат ремонта, а възстановяването на хидроизолацията на първоначално незначителна цена може значително да удари джоба ви. В някои случаи щетите от некачествена хидроизолация са толкова големи, че се налага всичко да се направи на ново.

Хидроизлацията на поквири и покривни конструкции на сгради, жилищни сгради е необходимост особено когато покрива на сградата е равен, хоризонтален. Ще трябва да се доверите на професионални майстори за ремонт на покрив и полагане на хидроизолация.

Както става ясно от самата концепция за хидроизолация – това е изолацията на водата. Важно е да се разбере, че е необходимо да се предпазите от влага не само от външната страна на сградата (фундамент, фасада и покрив), но и отвътре (мокри възли).

 

Според основния принцип на работа се разделят следните видове хидроизолации:

 

Антикорозионна – защитава материала от химически агресивни среди. Използва се главно за защита на вкопани метални конструкции. Извършва се по различни начини от намазване, залепване, до инжектиране, в зависимост от нуждите.

Боядисване – обикновено се използва върху повърхности за запечатване на пори и капиляри, за да се избегне капилярно просмукване и блокиране на материала. За тези цели се използват материали на основата на битумна епоксидна смола.

Мазилката е многослойно покритие от полимербетон или полимерциментови материали с отлични хидрофобни свойства. Нанасят се на слоеве, в зависимост от вида на конструкциите.

Залепване – това е изолация с валцувани материали, извършвана чрез залепване на специални полимерни материали (мембрани, филми и други материали) върху повърхността.

Инжектиране – отнася се до ремонтни работи. Защото се извършва, като правило, в готови конструкции чрез инжектиране на специален състав в пукнатини и пори, който запечатва празнини и кухини.

Импрегнирането или проникващата хидрозащита се извършва чрез импрегниране на повърхности и елементи с хидрофобни съединения.

Монтираната хидравлична защита е изработена от твърди елементи чрез закрепване към основните конструкции. Различава се от залепването по това, че закрепването се извършва механично, а не върху лепило.

Сега нека разгледаме по-отблизо хидрозащитата, открита в жилищното строителство.

Водозащита на фундамента и подземния етаж

При хидроизолация на основата е по-добре незабавно да се осигури отводняване на основата, което в повечето случаи премахва проблема със запушване на основата, дори ако подземните води са високи. Като допълнителна мярка се извършва изолация на покритие с битумни мастики или залепване на хидроизолация с мембрани.

 

Препоръчва се използването на бетон с повишени хидравлични свойства (при поръчка на бетон обърнете внимание на обозначението под буквата W: колкото по-висока е стойността от 2 до 8, толкова по-хидроустойчива е бетонната смес). Когато има таван и отдолу мазе е добре да се положи върху тавана или повърхоността която е отгоре хидроизолация. Също така е важно да се контролира монтажа на хидроизолация до нивото на дъното на фундаментната

За предпазване на подземните подове от влага се използват и бентонитови подложки (глина, затворена между два слоя листообразуващ материал, картон или друг). След полагане и монтаж листовете се намокрят, глината набъбва и осигурява един вид глинен замък, който предотвратява навлизането на подземните води в стените. Този метод обаче се използва главно в строителството на промишлени или търговски сгради поради високата си цена.