май 22, 2024

I-RemonT.eu

Всичко за ремонта, дома и градината, обзавеждане, идеи за нова баня …

Идеи за декориране на жилище в еко стил

Днес така нареченият еко стил е изключително популярен – не само като опция за декорация на жилища, но и за офиси и други обществени вътрешни пространства. Вероятно една от основните причини за това е, че в големите градове става все по-претъпкано и сме заобиколени от бетонни джунгли и безкрайни строителни площадки, а бързият ритъм на живот ни оставя буквално без дъх. В подобна атмосфера, интериор, който ни помага да се отпуснем и да релаксираме няма как да не бъде оценен. Затова и никак не е чудно, че декорацията в еко стил навлезе така трайно в ежедневието на градския човек. Дори тенденцията е все повече хора да залагат именно на него, оформяйки своите жилища и офиси като прекрасни, дълбоко свързани с природата кътчета.

Интериор в еко стил или как да избягаме от градската суета

Оформлението на декора в еко стил предполага в него да няма нищо излишно. Целта е да се създаде място, където бихте могли да си починете от градската суматоха и стрес и да се почувствате малко по-близо до природата.

Но за да бъдем по-конкретни, нека да се спрем на няколко сполучливи идеи за декорация на жилището в еко стил.

Удобно и просторно оформление – един от важните принципи на еко стила

Първата идея е да се сътвори комфортен и просторен интериор. Целта е да се изгради дизайн, в който всеки детайл е важен елемент от общото цяло. Ето защо, преди да изберете атрибутите за декориране на жилището в еко стил, трябва да сте наясно с размерите на всички мебели, къде ще се позиционират и дали няма да пречат на свободното преминаване покрай тях.

Една много добра идея е да скриете шкафовете в ниши. Задачата е да се направи стаята просторна, а всички акценти да бъдат върху естествените материали. Много подходящи са, например,  дървените и мраморни текстури.

Светли цветове в интериора

Като правило, интериорът, издържан в еко стил, разполага с много въздух и свобода. Затова най-често за неговото оформление се използват светли цветове. Можете да подчертаете стената или някой декоративен предмет с боя  в по-контрастиращ цвят, но е важно да поддържате цялостната атмосфера светла.

Използвайте естествени материали и текстурирани покрития

Като решение за пода бихте могли да изберете масивно дърво, мрамор или някакъв друг камък.  Най-важният критерий за избор на покритие е текстурата. Ако сте се спрели на мрамор, тогава е по-добре той да е с ярки вени, ако сте решили подът да е от дървени дъски, тогава изберете такива, с по-ясно изразени възли. Структурата и текстурата трябва възможно повече да показва, че става въпрос за напълно естествен материал.

Стените в еко интериора следва да са леки и ефирни

Тъй като, както вече споменахме, акцентът е необходимо да бъде върху естествените материали, е за предпочитане да не се фокусирате върху стените. Те следва да функционират като фон.

Естествени тъкани 

По-добре е да използвате естествени тъкани за интериора, издържан в еко стил. По правило естествените тъкани нямат ярки цветове, тъй като са оцветени само с такива, които могат да бъдат получени от естествени пигменти. Затова и интериорният текстил при жилищата, декорирани в еко стил, най-често се характеризират със спокойни, неутрални цветови комбинации.

Мека мебел в еко стил – неутрална форма и цвят

Подобно на всички останали акценти, меката мебел в еко стил най-често идва с неутрална форма и без излишни детайли. Диваните, например, могат да бъдат тапицирани с едни и същи естествени текстурирани тъкани. Акцентите е добре да се поставят чрез декоративни възглавници и точно те могат да се открояват с по-плътен цвят или по-интересна текстура на плата.

Живописна текстура на плотовете на масите

Плотовете на масите е добре да бъдат изработени от естествен материал с живописна текстура. Изборът на плотове трябва да се направи по-внимателно. Тук, точно както и при подовите покрития, най-хубаво е да използвате естествена текстура от дърво или мрамор. Плотовете на масите за хранене, масичките за кафе или помощните такива следва да бъдат направени от масивно дърво с ярка текстура.

Декор от природата

Ако се нуждаете от повече вдъхновение, за да реализирате най-страхотния интериор в еко стил, използвайте това, което ни заобикаля в природата. Точно тя е най-великият декоратор. Живописното пънче, например, идеално ще изпълнява функцията на нощно шкафче, стойка за телефон или някой друг елемент от декора. От друга страна, цветята са чудесен начин за украса на жилището, но ако не сте почитатели на зеленината, използвайте сухи клони във ваза.

Освободете тавана от ненужни детайли

Таванът в еко интериора е почти винаги плосък, гладък и бял. Ако искате да поставяте акценти, може да се съсредоточите върху пода и естествените материали. Забравете за многостепенните структури и сложните елементи.

Не използвайте имитация на естествени материали

Опитайте се да поставяте в жилището материали, които не са естествени, или поне го правете много внимателно. Например, имитирането на текстурата на дървото с плочки не е добра идея. Дървото е топъл и жив материал и когато го имитира студен и бездушен такъв, се получава известен дисонанс, което в разрез с еко стила.

От всичко, изброено дотук, бихме могли да направим извода, че от най-голямо значение за създаването на жилище в еко стил са природните мотиви, предимно мебелите и декорациите от дърво, растения, боите и лаковете на водна основа. Съобразявайки се с това можете да създадете комфортен, енергизиращ интериор, който да изглежда изключително свеж и хармоничен.

Но това е интериорен стил, подходящ не само и единствено за домовете, той изглежда страхотно и в хотели, кафенета, офиси и творчески вътрешни пространства. Любопитното е, че лесно би могъл да се комбинира с  други популярни стилове като лофт, морски, тропически, етно, скандинавски, хай-тек,  минимализъм и други.

Важно е да се знае, че еко стилът не е просто оформление на декора, той е цяла философия, начин на живот, интегриран подход за осигуряване на повече комфорт в  дома.

Обикновено е най-много ценен от тези, които се стремят към единство с природата, опитват се да водят екологичен начин на живот и се стремят да минимизират отрицателното въздействие върху заобикалящата ни среда. В ерата на пренаселените градове и ускорения ритъм на живот този стил е едно огромно облекчение, което е в състояние да ни спаси от стреса. Подобно на класиката, еко стилът винаги ще има своите почитатели, защото отразява естествените принципи за живот и може да ни осигури невероятен комфорт.

Източник: https://decorbox.bg/