май 22, 2024

I-RemonT.eu

Всичко за ремонта, дома и градината, обзавеждане, идеи за нова баня …

Как да предпазим растенията от слана?

Пролетните температури и първите затоплящи слънчеви лъчи ни изкушават да открием сезона на градината и балкона. Но бъдете внимателни: Късни студове и застудявания са възможни до средата на май! Затова е добре винаги да имате под ръка фолио за слана.

В тази статия ще ви  кажем как можете оптимално да защитите вашите растения от замръзване през пролетта.

Дори и да е примамливо: растенията на открито не трябва да се освобождават от зимна защита от замръзване твърде рано. Пролетната затопляне често е измамно. През април  все още са възможни значителни студове през нощта на много места, които могат да повлияят зле на нови свежи издънки, цветове и плодове.

Според експертите температурните разлики между деня и нощта са особено опасни за много чувствителни към замръзване растения. Устойчивите на замръзване саксийни растения като рози, колоновидни плодове или хортензии трябва да бъдат разопаковани сега, но зимната защита, винаги трябва да е достъпна за нощи с предупреждение за замръзване. По този начин, ако можете бързо увийте растенията отново, така че да бъдат предпазени от сланата.

Ранните цъфтящи като иглики, но също и саксийни растения като смокини, маслини или лавр могат да издържат нощи с температури до минус 10 градуса по Целзий без колебание. Цитрусовите растения също могат да останат на открито при температури до минус 5 градуса по Целзий.

В случай на особено чувствителни растения като хибискус, папирус и коралов храст обаче е важно да следите отблизо термометъра. Дори при 0 градуса по Целзий е препоръчително да внесете чувствителни към замръзване растения в къщата за една нощ.

За да се предпазят нежните листа на марулята или засетите зеленчуци от замръзване, изхвърлените стъкла за прозорци също могат да са подходящи за създаването на оранжерия. Те могат да бъдат поставени върху почвата и по този начин да предпазят разсада от замръзване. В същото време те са полупрозрачни и по този начин оптимално подпомагат растежа на младите листа.

 

Дърветата също се нуждаят от защита от замръзване

Не само лехите и саксийните растения трябва да бъдат добре опаковани, когато има опасност от нощна слана. Кората на дървото е далеч по-чувствителна, отколкото обикновено се предполага. Препоръчително е да защитите меката кора на дърветата, която затваря важните линии за доставка на вода и хранителни вещества, също през студените пролетни нощи. Маншетите за дървета, изработени от бамбукови постелки, предпазват кората от замръзване и коварното слънце.

Правилното разположение предпазва растенията на балкона

И на балкона растенията трябва да бъдат адекватно защитени срещу възможни застудявания и късни студове. Изборът на правилното място се оказва особено важен. Дневната  и нощната температурна амплитуда е особено голяма на слънчеви места.

Освен това, през нощта близо до стената на къщата, температурите са до три градуса по Целзий, по-топли отколкото в по-малко защитените зони на балкона. Освен това можете след това свободно да заобиколите растенията с иглолистни клонки или да ги покриете отгоре.

Първа помощ при щети от замръзване

Но какво трябва да направите, ако измръзването е ударило неочаквано вашите саксийни и градински растения и без необходимите защитни мерки? За да лекувате щети от замръзване, можете да внесете саксийни растения в къщата и да ги съхранявате при максимум седем градуса по Целзий.

Ако корените са непокътнати, е необходимо редовно поливане, за да се спаси растението. Ако корените са изгнили, растението  не е оцеляло от замръзване. В случай на повреда от замръзване в почвата, се прилага следното: Не отрязвайте замръзналите части на растението веднага! По-скоро е препоръчително да изчакате, докато растението поникне отново. Само тогава може да се види пълната степен на замръзването му. Още съвети може да потърсите в блога на Skyprotect.bg.