юни 13, 2024

Всичко за ремонта, дома и градината, обзавеждане, идеи за нова баня …

Най -важното при избора на сватбен фотограф?

Всяка сватба носи със себе си много фундаментални въпроси. Решаването кой и как да снима цялото нещо обикновено е едно от най -важните. Сватбената снимка е ВИП образ на вашия живот, за който момент е много важно да подбрете най-добрият и качествен професионалист който да направи снимките Ви.

Ако току -що сте изпаднали в депресия, нищо не се случва. Първо, обикновено не е толкова лошо с фотографията, и второ, целта на текста беше да ви изплаши малко. В противен случай няма да можем да ви успокоим отново, да ви запознаем с практиката и да ви дадем някои ценни съвети. Изборът на фотограф в София или друг голям град на България се свежда до няколкото съвета по-отдолу.

Успокояващ

На практика, какъвто и стил на фотография, сезон, континент, бюджет да решите, определено ще намерите вашия сватбен фотограф, тъй като изборът е много голям и има страхотни професионалисти както в България така и по света. Ако наистина ви е грижа за сватбеният фотограф, резервирайте го навреме. Ако това не работи, намерете друг. Струва си да погледнете, офертата е наистина безкрайна.

Практика

Основният изходен критерий при избора е цената. Той разделя офертата на две основни части – професионалисти и непрофесионалисти – докато ценовият лимит е приблизително 1200 – 1500 лв., спрямо нуждните и изискванията на младоженците, дали да са един или двама фотогарафи, дали ще наемат и видеооператор за сватбата, колко часа ще бъде събитието. Ние обаче ще разделим офертата на четири групи фотографи, защото смятаме, че това ще улесни самия подбор.

 

Група А – Абсолютен начинаещ

Начинещият е човек без опит който се учи на ваш гръб, което не работи в повечето случаи. Без значение какво правите. Ако ви предложат цена от 500-600 лв, знайте, че това е начинаещ фотограф без опит. Винаги искайте множество снимки от поне 10 сватби и от работата му досега. Чувствайте се свободни да потъесите снимки и от дръги поводи, различни от сватби, за да имате поне малка представа дали услугите му ще са ви достатъчни.

 

Група В – BlikBlikBlikt

Това са предимно фотографи, които просто печелят допълнителни пари и снимат всичко освен сватбите. Обикновено ще получите стабилно ниво на работа , но определено не очаквайте снимките да разрушат централата на Facebook. Отново тук работи, че изследването на портфолио или правенето на снимка за тест ще разкрие повече. За групи A и B вие вършите част от работата сами. Избор на снимки, измисляне на композиции, надзор и т.н. Всичко това звучи като един голям недостатък, но въображаемите и екшън двойки често намират своите хора тук.

 

Група С- като професионалисти

Те започват от 1200 -1500 лв за сватба и тук никога не трябва да грешите . Крайният избор обикновено се дава от специфичен стил, препоръки, прегледи и лично настроение. Внимавайте да не подценявате последния критерий. Добрата връзка с фотограф е крайъгълният камък на успешната фотосесия. За професионалистите можете да разчитате на предоставяне на пълна сватбена фотосесия, подбор на снимки или качествено оборудване. И, разбира се, преживяването, благодарение на което ще се чувствате прекрасно и като специална звезда, каквито сте в този прекрасен за вас ден.

 

Група D – двойни професионалисти

Фотографи – знаменитости. Той може да направи същото като професионалистите, но и трите класа по -горе . Не решавате нищо и в крайна сметка очаквате фантастични снимки. Или можете да кажете какъв резултат очаквате и той ще ви бъде доставен в луксозна опаковка. Тук вече не става дума за един или двама души за сватбата. Обикновено пристига целият екип, нещо като продуцентски екип, който снима филм.

 

Няколко съвета в края

Цената обикновено зависи. Няма нищо лошо в това да искате просто класически снимки от сватба като спомен за момент от живота. Нито е осъдително, когато искате най -добрите снимки на света от сватба. Но и двата пътя имат своите клопки. Ако изберете класически „нормални“ снимки, дори и най -големите сълзи в света няма да ви върнат възможността да повторите сватбената фотосесия. Ще трябва да се примирите с това, което имате. Ако обмисляте да направите снимка с професионалист, наистина я резервирайте навреме. Успешният сватбен фотограф има спокоен дневник за 1-2 години напред. Не подценявайте и познанството с фотографа. Както при всяка услуга, колкото по -добри са вашите отношения, толкова по -добър е резултатът.

Източник: https://www.svatbenfotograf.org/