април 19, 2024

I-RemonT.eu

Всичко за ремонта, дома и градината, обзавеждане, идеи за нова баня …

Съвети за интериора

Красивият интериор не само дава функционалност на жилището, но и създава усещане, специално за семейството, показващо неговата същност.

За да постигнем успех в декорацията трябва да отделим специално внимание на изпълнението на тези три изисквания: функционалност, атмосфера и индивидуалност.

Преди да боядисате и пренаредите, отделете време да помислите за същността на хората, които ще живеят в жилището. Прегледайте списания и сайтове за да намерите вдъхновение и идеи за стаите.

Съберете предмети, които ви карат да се чувствате добре и им отделете специално внимание, наблюдавайки цветовете и настроението, което носят на цялостното обзавеждане, което искате. Това е началото на една добре планирана и декорирана къща или апартамент.

Функционалност на интериора

Декорирането е повече от просто визуално подреждане, а е това да се трансформира една стая, така че да върши добра работа на тези, които я използват.

 • Позицията на фокус: Понякога стаите имат места,които натурално са на фокус в интериорното нареждане. Това са места, към които погледът е привлечен моментално след влизането в стаята. Може да е камина, прозорец с гледка, дори вградена библиотека. Ако стаята няма такава подразбираща се централна точка, то създайте такава с добавянето на ярка картина или килим.
 • Мебелите: Преценете дали мебелите задоволяват функциите, които сте избрали за стаята. Ако предмета не върши работа или е прекалено-голям за размерите на стаята, отървете се от него или го разменете за нещо от друга стая, което би било по-подходящо.
 • Осветлението: Осветлението трябва да е преценено за функциите на стаята, както и от естетична гледна точка. Всяко действие изисква или директна светлина от лампа или непряка светлина, която просто да озарява стаята за разговори и гледане на телевизия. Акцентираните светлинни елементи като лампи на пода или на релса подобряват цветовете и детайлите в стаята.
 • Аранжирането на мебелите: Нарисувайте стаята си на разграфена хартия. Измерете и набележете контактите и електрическите ключове , вентилационни отвори, прозорци и врати. Измерете мебелите си и ги наредете в плана си. Обикновено главните мебели са обърнати към позицията на фокус, запазвайки главните пространства за придвижване отворени. Запълнете с мебели, които бихте искали да имате, дори да ги нямате в наличност в момента. Съчетавайте и балансирайте скъпо струващи и изглеждащи мебели с по-обикновени и нискобюджетни, както и тежки и обмени с леки и малки.
 • Атмосфера: Атмосферата на една стая се създава от избора на цветове, стила на мебелировката, наличието на текстура и шарка и декорите по ваш избор. След като има толкова много за обмисляне, когато създаваме атмосферата на една стая, е добре да установим тематика, като изберем един предмет, около който да се вдъхновим и изградим визията си.
 • остъклена врата Палма модел
  Модел на вътрешна интериорна врата от ново поколение – Палма от полския производител Классен
 • Това са факторите, които да вземете в предвид при създаване на атмосфера:

Предметът на вдъхновение: Най- лесният начин да декорираме е да започнем с някакъв източник на вдъхновение. Декоративна възглавница, любим шал и дори снимка от списание са добри начини да започнем. Изберете внимателно и се убедете , че ви кара да се чувствате добре, когато го погледнете. Това е основата при избора на тематиката, цветовете, шарките и текстурите.

Тематика: Анализирайте вдъхновяващия предмет и измислете име на тематиката, вързана с него. Бъдете описателни с названието на тематиката и всякакви допълнителни идеи ще изникнат в последствие. Ползвайте ключови думи, за да структурирате лесно и бързо желанията и идеите си.

Цветова палитра: Цветът винаги трябва да подсилва и подкрепя тематиката. Повечето пъти цветовете, които са най-подходящи могат да се намерят в цветовете на вашия вдъхновяващ предмет. Обикновено е най-добре да се изберат три цвята за стая- доминиращ цвят, използващ се за стени и мокети, второстепенен цвят за елементи от плат или аксесоари, и акцентиращ цвят, по-слабо използван, за да даде енергия на стаята.

дизайнерска стъклена врата
Вътрешна интериорна врата от стъкло – луксозно изпълнение.

Източник: https://borman.biz/

Шарки: Рае, каре и флорални мотиви са само някои от шарките, които можете да използвате, като продължите да развивате тематиката си.

 • Индивидуалност: Това е моментът да сложите вашия личен отпечатък на една добре планирана стая.
 • Ето някои стратегии как да го постигнете:
 • Аксесоари: Снимки, вази, възглавници и килими са неизменими елементи от доброто декориране. По принцип те би трябвало да подкрепят тематиката, но може да си позволите повече свобода. Рамка за снимки, която е антика, може да придаде приятен дух на една модерно декорирана стая. Аксесоарите са поставени на стените, камината, мебелите, масите и пода. Могат да бъдат картини, снимки, възглавници и др.
 • Закачливост: Това е опция в схемата на декорация, но може да противодейства на цялостното придържане към една тема и ограниченията, поставени с нея.
 • Неочакваното: Това може да представлява например ярко боядисан таван или стена в стаята.